Etiketter

onsdag 14 november 2012

Tutankhamon


Tutankhamon (eller Tutankhaton som han hette från början) var en av de mest kända härskarna i Egypten, han föddes år 1358 f.Kr. och dog 1339 f.Kr. Tutankhamon blev farao år 1347 f.Kr., vid 11 års åldern. Men han härskade inte själv, han fick hjälp av premiärministern Ay, som sen blev Tutankhamons efterträdare. 
Tutankhamon gifte sig med sin halvsyster Akhesenamon vars far var, Echnaton, var också  Tutankhamons far. Det var inte det bästa äktenskap eftersom båda deras barn dog, som sen blev balsamerade. 

Echnaton, var monoteist. D.v.s en person som tror på en gud och avsäger att det finns andra gudar. Men när Tutankhamon fick tronen avsade han sin tro på guden Aton och införde polyteismen (en religion som har flera gudar) med huvudguden Amon. Det var denna tid som Amon-prästerna fick tillbaks sina jobb och egendomar, det var också då som Tutankhaton ändrade sitt namn till Tutankhamon. 

Efter Tutankhamons död år 1339 blev hans fru, Akhesenamon, en änka. Detta ledde till en liten bökig situation i riket, folk mördade varandra för att få eller förhindra andra från att gifta sig med Akhesenamon. Men till slut blev hon tvingad att gifta sig med Ay, då försvann hon från historien.

Man vet inte exakt hur Tutankhamon dog, men det finns teorier att han blev mördad, eller dog av en parasit som var en väldig dödlig variant av malaria. Men man vet att han hade en syndrom som heter Klippel-Feils syndrom. Syndromen skapar ryggproblem och andra ben problem. Detta gör b.l.a att halskotorna blir sammanväxta som förhindrar en att röra på huvudet, eller gör det svårare. Han hade också ett allvarligt tillstånd som heter Skolios, det gör så att ryggkotorna sitter inte som hos andra människor, som gör ryggraden krökt.

År 1922 hittade arkeologen Howard Carter och Tutankhamons grav. Han hittade trappan som var inhuggen i en klippa, under Ramses IV:s grav, som ledde till Tutankhamons grav. Lord Carnarvon var en rik person under den här tiden som stödde arkeologiska forskningar, han hade också fått utgrävningstillstånd av den egyptiska förvaltningen. Han var i England när Howard hittade graven, men när han fick veta om upptäckten så reste han dit omedelbart. 
Uppgrävningen och arbetet med graven tog 6 år, men de lyckades få alla föremål till museet i Kairo. Innan de var klara med uppgrävningen dog lord Carnarvon av en lunginflammation. Från den händelsen började folk prata om Tutankhamons förbannelse, och att han dödade Carnarvon för att få sin hämnd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar