Etiketter

fredag 23 november 2012

Radiodebatt


Jingel/Välkomna
Diskussion

Hej och välkomna till dagens debatt. Idag ska vi debattera om ”tuggummi i skolan”. Idag har vi Alexander och Jessica här som har olika argument om tuggummi i skolan. Vi börjar med Alexander som har några argument.

Alexander: Jag tycker att det är störande när folk smaskar, blåser bubblor och sätter det under bänkar/stolar.

Jessica: Man kan bestämma en regel att inte smaska eller blåsa bubblor och att inte sätta tuggummit under stolar om man vill ha tuggummi i skolan. Och att man bara får ha tuggummi under genomgångar och prov. För bättre koncentration.

Alexander: Vissa elever kommer bryta reglerna och smaska och leka med tuggummit ändå. Det med bättre koncentration är inte sant. 

Déspina: Vi har en tuggummi expert som heter Jöns Persson på luren. Låt oss fråga honom några frågor.

Frågor: Får man bättre koncentration med hjälp av att tugga tuggummi i skolan Jöns?

Svar: Vi har jämfört 2 klasser i deras lärande under en vecka. Vi gav den ena klassen tuggummi som de fick använda varje lektion under den här veckan. Medan den andra klassen inte fick någonting. Resultatet visade att den klassen som fick tuggummi tog till sig information bättre och var mer aktiva på lektionen. De fick också bättre resultat på proven jämfört med den andra klassen som inte fick tuggummi. Så alltså ökar tuggummit koncentration i skolan. 

Déspina: Vad tycker du om det Alexander?

Alexander: Det är miljöfarligt. Det är många som slänger tuggummit på gatorna och ute i naturen. 

Jessica: Därför har vi papperskorgar. Istället för att låta eleverna kasta tuggummit var de vill kan man ju bestämma en regel som säger att man bara får kasta tuggummit i papperskorgar. Om någon bryter den regeln kan man, som straff, ta bort tuggummit från personen.

Alexander: ....

Déspina: Det ser ut som att Jessica håller på att vinna, men vi måste låta lyssnarna rösta! För att rösta skickar du ett sms som säger: ”Jag är emot!” men om du är för ska du skriva ”jag är för!”. Numret som du ska skicka sms till är 037 410 865. Ni kan börja rösta..nu!

(Jingel)

Déspina: Slussen är stängd nu ska vi få se på rösterna! 30 personer är emot, men 163 personer är för! 

Déspina, Alexander och Jessica: Heeejdå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar