Etiketter

torsdag 4 oktober 2012

Min resa




Jag börjar min resa i staden London, där bor ungefär 8 miljoner invånare. London är Storbritanniens huvudstad men det ligger i en region som heter England. Några intressanta saker som man kan se i London är Big Ben och det stora pariserhjulet (London Eye). Storbritanniens befolkning är ungefär 63 miljoner invånare. 0,9% av britterna jobbar med jordbruk, 17,9% jobbar med industri men hela 80% av britterna jobbar med service och tjänster. Storbritannien ligger i ett tempererat klimat. Storbritannien är ett rikt land, det är ju världens sjätte största ekonomi. 

Från Storbritannien flyger jag ungefär 10 000 kilometer åt sydväst, jag landar i Lima. I Lima bor det ungefär 8,2 miljoner personer. En intressant sevärdhet i Lima är Plaza Mayor, det är ett stort och fint torg mitt i Lima. Lima är huvudstaden i Peru, Peru’s befolkning är ungefär 30 miljoner invånare. Man jobbar mest med gruvindustri, jordbruk, byggande och fiskande, men det har gått lite upp och ner med arbetslösheten i Peru. Peru ligger i ett subtropiskt klimat. Ekonomin har också gått lite upp och ner i Peru, men landet hamnade på fjärde plats bland länder med låg ränta i Latinamerika, detta hände år 2004.

Från Peru flyger jag vidare till Hollywood, ungefär 4 000 kilometer åt nordost. I Hollywood bor det ungefär 200 000 invånare. Den mest kända sevärdheten i Hollywood är säkert ”Hollywoodskylten” , det är enskilda bokstäver som bildar ordet Hollywood på ett berg vid staden. Hollywood ligger i USA, det är inte huvudstaden men det är en stor och väldigt känd stad, eftersom det är USA:s filmcentrum, det bor också massor med kända skådespelare/artister i staden Hollywood. 
I USA bor det ungefär 312 miljoner invånare.I USA jobbar man mycket med olja och produktion av bilar. USA ligger i ett tempererat/subtropiskt klimat, Norra delen ligger i ett tempererat klimat och södra i ett subtropiskt. USA är ett ganska rikt land.

Från USA flyger jag vidare till Sydney, ungefär 15 000 kilometer åt sydväst. Det bor ungefär 5 miljoner invånare i Sydney. En riktigt känd sevärdhet i Sydney är Operahuset, jag tycker det är ser häftigt ut. Det är många som tror att Sydney är huvudstaden i Australien, men det är det inte, huvudstaden i Australien är faktiskt Canberra, men Sydney är större. 
I Australien bor det ungefär 23 miljoner invånare. I Australien jobbar man mycket med turism, det kan man nästan gissa eftersom det är ett stort, varmt och intressant land. Australien ligger i ett subtropiskt/tropiskt klimat. Australien är ett rikt land, en av anledningarna till detta är att de använder sig av en framgångsrik marknadsekonomi, med en BNP högre än i Storbritannien. 

Från Australien flyger jag till Peking, ungefär 9 000 kilometer åt nordväst. I Peking bor det ungefär 21 miljoner invånare. En sevärdhet i Peking är Kinesiska muren, så klart är den Kinesiska muren inte i Peking men man kan ta turer från staden dit. Peking är Kinas huvudstad. 
Kinas befolkning är ungefär 1,5 miljarder invånare. Eftersom jorden i Kina är mycket bördig så är jordbruket väldigt stort, man odlar mest ris och andra örter i världen i där. Kina ligger i ett tempererat klimat. Kina är ett rikt land, deras ekonomi har vuxit drastiskt sedan 1990-talet. 

Efter en lång resa runt världen flyger jag tillbaka till London, ungefär 8 000 kilometer åt väster.

Källor: Wikipedia, NE, Google Earth och Gleerups tabellbok 2007. 

1 kommentar:

  1. Alexander, du har gjort en utmärkt text om din resa "jorden runt". Den innehåller god och kortfattad fakta och information vilket var uppgiften. Du visar att du behärskar de geografiska verktyg som du fick använda i denna uppgift.
    Bra jobbat!
    MVH
    Jan

    SvaraRadera