Etiketter

torsdag 22 maj 2014

Niels Henrik David BohrFödd 7 oktober 1885 i Köpenhamn och död 18 november 1962. Niels var en dansk (DUH) fysiker (och professor på Köpenhamns universitet) som publicerade tre arbeten om hans egna teori om en bättre och uppdaterad modell av atomen. Modellen bygger på att elektronerna har ett nästan förutbestämt kretslopp runt protonen (kärnan), alltså precis som ett solsystem, och att atomen har ett förutsatt energivärde enligt elektronernas position i förhållande från kärnan. Med detta insåg man att grundämnenas kemiska egenskap beror på elektronernas beteende. Han upptäckte även att när en elektron hoppar ett lager närmare/en energi nivå lägre kärnan avger atomen ljus och om den förflyttas till en energinivå högre absorberar den ljus. Med detta kan alltså vanliga personer förstå lite mer djupgående hur glödlampor fungerar. Detta kallas för bohrmodellen och var en utveckling av Rutherfords tankegångar, modellen används ännu idag för undervisning. Han utvecklade och motbevisade Rutherfords modell som beskriver hur en atom inte kan vara stabil eftersom elektronerna konstant avger elektromagnetiska pulser och att de successivt en efter en sammanfogas in med kärnan med en grund baserad på förra arbeten som publicerats av de tyska teoretiska fysikerna Max Ernst Ludwig Plank och Albert Einstein.
År 1922 erhöll han nobelpriset i fysik för bohrmodellen. Han inspirerade också framtida forskningar och gav en stor insats i förbättring av uppfattningen av atomfysik. Han var dessutom känd för andra verk som t.ex. bohrmagnetonen (måttenhet av magnetiskt moment/aktivitet baserat på bohrmodellen och konceptet av elektronernas kretslopp runt kärnan) och köpenhamnstolkningen som är en tolkning och beskrivning av enskilda elementpartiklar (de minsta beståndsdelarna, bl.a kvarkar, leptoner, exempelvis elektroner, och fotoner) endast ifrån deras vågfunktion. 

Utanför den teoretiska fysikens värld spelade Niels som målvakt för det framgångsrika danska fotbollslaget Akademisk Boldklubb (AB). Som ung fick han också guldmedalj i en dansk kunglig akademi år 1907 för sin undersökning av ytspänningen (summan av kraft genererad av molekyler vid ytan/gränsen av en gas eller vätska) hos en svängande vätskestråle. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar