Etiketter

måndag 6 maj 2013

Utvärdering av min och Adams måltid


Vår bolognese hade en väldigt god och kryddig smak. Den syrliga limesaften fick fram smaken av tomaterna och nötfärsen ur måltiden. Vi lade till några paprikabitar och basilika för att få med lite grönt,  för att förbättra smaken och för att få med några enstaka vitaminer.      
Vår måltid var färgglad, med andra ord; den var väldigt lockande och gjorde att man   verkligen fick fram aptiten. 
      Konsistensen var okej. Tagliatellen hade en mjuk konsistens med lite tuggmotstånd. 
Själva bolognesen var mjuk och lätt att tugga isär, men den var lite torr så vi kunde lägga lite mer vatten. 

Här är vår arbetsplanering: 

1. Adam hackar och skalar löken och vitlöken.
2. Jag värmer fettet och fräser löken (tills den blir gul) och sätter till köttfärsen - låter den bryna i 5 minuter. Sen finfördelar jag den. 
3. Adam tillsätter de krossade tomaterna, kryddorna, tomatpurén och rivet limeskal (som får sjuda 5 min på svag värme. Vatten läggs till om det behövs).
4. Jag sköljer och klipper basilikan och stör över, eventuellt lite riven ost.

Vi jobbade inte precis enligt vår planering eftersom vi glömde några delar, som t.ex. vem som skulle dela paprikan. Vi hade heller inte med någon ost. Men vi fixade det under tiden vi lagade vår måltid. 
Arbetet tog inte så lång tid, vi gjorde det snabbt och smidigt.
Vår måltid uppdelad enligt tallriksmodellen
Som man kan se på bilden har vår måltid innehåll som passar i alla de tre aspekterna ur tallriksmodellen. Vi kunde experimentera lite när vi man lagade maten för att göra den ännu nyttigare. Vi kunde t.ex.  göra det nyttigare och billigare genom att tillverka vår egna tomatsås av färska tomater.
Råvarorna vi köpte var inte exotiska eller importerade, som är både bra för miljön och ens plånbok. Paprikan var kanske inte en säsongråvara men närmare kunde vi inte komma.
Denna måltid är lätt och snabb att laga, som gör det en perfekt maträtt för vardagen. Vår måltid kostade ungefär 53 kronor. Vi använde mest krav-märkta varor för att ha tanken om miljön med i vår måltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar