Etiketter

söndag 9 december 2012

De Abrahamitiska Religionerna


Den mest självklaraste likheten är att de har samma stamfader: Abraham. Det är därför de kallas för de ”Abrahamitiska religionerna”, och anhängarna kallas för ”Abrahams barn”. En annan viktig likhet är att de är monoteistiska, det betyder att anhängarna tror bara på en gud. Alla tre religioner har inriktningar, men de flesta är inte sig lika. Det finns Ortodoxa judar, men det finns också kristna som är Ortodoxa. Ordet Ortodox betyder ”rätt troende” på grekiska. Det kan man nästan säga utan att veta vad det betyder eftersom den ortodoxa inriktningen i judendomen är den mer stränga. En Ortodox jude måste lyda Tanaken (deras heliga bok) till hundra procent, annars är den inte en ”rätt troende” Ortodox jude (Ortodoxa män måste också ha en lång hatt på sig och flätor i sitt hår). Den protestantiska inriktningen i kristendomen är lite lik den reformiska inriktningen i judendomen, de måste inte ha några specifika kläder på sig, som de Ortodoxa måste. Den protestantiska inriktningen är modernare, den bildades genom att man protesterade mot vissa regler i  Bibeln. Det är lite likt den reformiska inriktningen i judendomen. Inriktningarna i Islam sticker ut lite mer (Shia och Sunni), de är inte alls lika som de judiska och kristna inriktningarna. Shia är har bara lite strängare regler än Sunni. 

Religionerna har samma gud, den har bara olika namn. I judendomen kallas den för Jehova, i kristendomen kallas den bara för Gud och i Islam kallas den för Allah. Enligt Tanaken (det gamla testamentet) heter guden ”Jehova”, men enligt det nya testamentet (alltså Bibeln) heter han bara ”Gud”. I Koranen heter han ”Allah”, som betyder gud på arabiska. 

De har olika heliga böcker. Kristendomen har Bibeln, Islam har Koranen och Judendomen har Tanaken. Alla tre består av olika delar som t.e.x lagar och berättelser. Tanaken består av tre delar: Lagen, Profeterna och Skrifterna. De andra böckerna är inte uppdelade exakt likadant, Bibeln är indelad i det Nya och det Gamla testamentet, men det Nya testamentet är det viktigaste eftersom där står det om Jesus budskap och andra viktiga berättelser. Koranen är inte indelat i olika testamenten, men den berättar också om lagar och olika berättelser. Så man kan säga att innehållet i böckerna är lika men inte uppdelningen. 

De har olika heliga dagar. Kristendomens heliga dag är söndag, det är då man vanligtvis går till kyrkan och ber tillsammans, det kallas för högmässa. Judendomens heliga dag är på lördag, då judarna har Sabbatsgudstjänst i synagogan, men en jude kan också göra det hemma men kravet är att det är minst tio judiska personer närvarande. Islams heliga dag är fredag, då är det middagsbön i moskén. Muslimer ber varje dag men middagsbönen på fredag är den viktigaste, där samlas muslimer till en gemensam bön. Kyrkan, synagogan och moskén är gudstjänstlokaler för kristna, judar och muslimer. Kyrkor kan se lite olika ut men det är alltid ett kor längst fram som är riktat mot soluppgången, där ligger också en eller två torn med kyrkklockor som i förr i tiden funkade som en klocka. Synagogor är lite fyrkantiga men de flesta har stora kupoler på taket. En synagoga inifrån ser jätte stor ut. Moskéer liknar synagogor till en viss del. En moské har också en kupol på taket men den har också ett eller flera jätte höga torn runt den. 

Religionerna har en gemensam helig stad, Jerusalem. Det betyder ungefär ”fredens stad” men egentligen är det tvärt emot, folket kan nämligen inte komma överens. Men de har också var sina heliga orter. Judendomen har Betlehem, Kristendomen har Rom och Islam har Mekka och Medina. En rätt troende muslim ska en gång i sitt liv besöka Mekka och en rätt troende kristen ska helst besöka Rom en gång i sitt liv. Så är det inte för en jude. 

Maten är också viktig när vi ska snacka om dem här tre religionerna. Kristna människor måste inte äta något speciellt, till skillnad från dem andra. En rätt troende jude måste nämligen äta kashrat kött, ett slags kött som man har tagit bort blodet från med hjälp av grovsalt. ordet ‘Koscher’ betyder tillåtet eller godkänt på hebreiska. En jude får heller inte blanda mjölk med kött. ”Du skall inte koka en killing i dess moders mjölk” står det i Tanaken, det betyder att man inte ska koka djurets kött i dess mors mjölk, det gör man för att visa respekt och omtanke för djuret. 
Islam har också en lag om mat. Som en rättroende muslim får man bara äta halalslaktat kött, det betyder att djuret som köttet kommer ifrån måste bli slaktat genom att man skär ett djupt snitt i halsen. I Koranen står det att man får bara äta djur som har själv dött (alltså inte med hjälp av en kula genom skallen eller en slägga mot huvudet). 
Men i Bibeln står det inget om något man får eller inte får äta. 

Judendomen är den äldsta religionen, den bildades 1000 år f.Kr.. Jesus (Kristendomens profet) var faktiskt en jude från första början. Sen, vårt år 0, bildades Kristendomen, alltså när Jesus föddes. För oss här i Sverige och i andra kristna länder är det år 2012, men inte för de muslimska länderna. Islam bildades nämligen år 621 e.Kr., då måste det alltså vara år 1391 för dem! Men i Koranen står det faktiskt att Islam är den äldsta religionen av dem alla, det står att Allah väntade med att publicera religionen tills Muhammad kom (Islams profet). 

Var är alla kristna, muslimer, och judar? Kristendomen är den största religionen i världen och har ungefär 2 miljarder anhängare. Norra delen av Europa är Protestantiskt kristna, så är det också i delar av Australien, västra Kanada, östra USA och några länder i södra Afrika. De Ortodoxa kristna finns i delar av Ryssland. De Katolska kristna finns i södra Europa, delar av USA, Mexiko, sydöstra Kanada och Sydamerika. Islam är den näst största religionen i världen och har ungefär 1,3 miljarder anhängare. Det är bara en liten bit av sydvästra Asien som är Shia muslimer. Sunni muslimerna finns i norra Afrika, delar av Asien och i Indonesien. Judendomen är den tredje största religionen i världen och har 20 miljoner anhängare. Judarna finns i Israel och i delar av USA (som t.e.x New York). 

Självklart så finns det några problem med religionerna. Som jag nämnt innan är Jerusalem ett stort problem mellan dessa tre religioner, det har varit massor med krig, inte bara om religion men också om politik och ekonomi. Men det största problemet är säkert det stora kriget som har pågått i åratal: vetenskap mot religion. Men vetenskapen riktar sig mest mot Kristendomen eftersom i Bibeln står det att jorden skapades 6 000 år sen och evolution är bara trams, även om det är bevisat att jorden skapades miljontals år sen och att evolution existerar. Om man går in på internet (t.ex. på YouTube) kan man hitta massor av videor där folk hatfullt pratar om att ateister är dumma eller att Gud inte existerar och att om man tror på honom är man en dum idiot. Ett annat problem är att folk är rädda för muslimer. Detta kan man se i t.ex. flygplatser, det är alltid muslimerna som får vänta dubbelt så lång tid för att komma genom väskkontrollen. Varför är det så? Därför att man tror att muslimer är terrorister. Varför tror man så? För att det pågår massvis med krig i arabvärlden och efter 9/11 blev miljontals invånare i USA vettskrämda för Al-Qaida och andra muslimer. Ett annat stort problem är att judarna är fortfarande förföljda av nazister, även om ledaren för nazisterna Adolf Hitler blev dödad för länge sen och kriget tog slut så har nazisterna fortfarande inte gett upp. Ett mindre problem är att katoliker inte får använda preventiv medel. Men om en stad eller ett helt land är katolskt kan problemet växa och göra så att det blir fler och fler barn per familj. Detta kan leda till familjekris. 



Nu när jag kollar på texten kan jag säga att det finns flera skillnader än likheter mellan dessa tre religioner även om de ursprungligen kommer från en och samma stamfader: Abraham
      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar