Etiketter

onsdag 3 december 2014

Bild - utvärdering



Syftet med detta arbetsområde var att presentera och förstärka ord, känslor, på papper, bild, video m.m. (det finns få begränsningar). Man ska tänka på allt från material, teknik, färger och stilen på bokstäverna för att verkligen förverkliga den känslan via ens egna händer på det mest kreativa sätt möjligt. Ett exempel är ordet ”kyla”, där man kan t.ex., om man väljer att rita bilden på papper, ha en blå isig bakgrund med bokstäver som nästan fryser, som man kan fånga genom att ge de en ”darrande” effekt, stelhet men också tillbehör som kanske halsdukar, mössor och vantar. Det gäller alltså att låta kreativiteten flöda. 
I detta fall valde jag orden ”lek” och ”rädd”. Det var inte svårt att föreställa sig hur bilden med ordet ”lek” skulle bli upplagd, jag tänkte att bokstäverna skulle vara färgglada och leka utomhus. Jag såg ett träd, där två små bokstäver lekte kurragömma vid, och en större som åkte i en stereotypisk däckgunga som via ett rep hängde i trädets gren. Däckgungor är inte vanliga i Sverige, men är en del av lekens kvintessens i sig, och väldigt vanlig i t.ex. USA. Själva projektet skulle bli illustrerat på ett papper, ritat med pennor. Detta valet gjordes p.g.a enkelheten och att fokuset skulle läggas på vad bokstäverna gör och deras egenskaper, men om man utvecklar tanken så är det lätt att rita en väldigt färgglad bild med pennor, som då symboliserar glädje och barnlek. För att utveckla detta ännu mer, om jag hade mer tid, kunde jag testat att rita bilden som om det var ritat av ett barn, alltså med krokiga linjer, färg utanför de utnämnda områden, använda mig av kritor, lite mer primitivt tecknande av 3D-former. På detta sätt skulle inte det som subjektet illustrerar ha temat ”lek”, utan också själva uppbyggnaden av det och ’andan’ av det. Eftersom lek är ett väldigt övergripande uttryck med en mångfaldig förklaring, där det finns många objekt och känslor inblandade som går att illustrera, kunde det alltså finnas många olika sätt illustrera bilden, som då kan betyda många möjligheter men också svårighet att välja. För mig var det dock rätt lätt, så arbetet gick ner i att utföra det på ett bra sätt. 
Mitt nästa projekt, som inkluderar ordet ”rädd”, hade många fler steg i sig, där många detaljer är väl genomtänkta och går ihop till en kuslig presentation. Här tänkte jag annorlunda och vill illustrera bilden på ett mer kreativt sätt än en teckning ritad med pennor på ett papper. Från början tänkte jag på hur man känner sig när man är rädd, känslorna kan då variera mellan aggressiv och pumpad med adrenalin och hopkrympt för att ta så lite plats som möjligt. Därmed valde jag det man mest förknippar med rädsla, alltså det andra alternativet. Bokstäverna skulle vara tunna och hopkrympta i en av hörnorna i ett djupt mörkt rum, med en liten ljuskälla som lyser direkt på bokstäverna för att det ska vara möjligt att urskilja dessa. Detta ger också en effekt av att bokstäverna, alltså själva objektet, är i centrum och känner sig utsatta, som kompletteras av andra aspekter i projektet (nämns senare). Jag tänkte mig att projektet skulle vara en bild, rummet i bilden skulle vara en djup låda, ljuskällan skulle vara en liten lampa som lyser på ordet via ett litet hål och bokstäverna skulle vara pipränsare, p.g.a dess tunnhet (och potentiell förmåga p.g.a lätthet, alltså om man sätter fart på dem).

Material för projektet ”Lek”:
-Kritor, vanliga färgpennor och tuschpennor i flera färger.
-Vitt A4-papper
Här måste jag tänka på att använda mig av pennorna på ett barnsligt sätt, fånga in glädjen och lekfullheten i bilden. Här måste jag testa mig fram för att se vilken typ av penna passar bäst för att få den mest optimala texturen och dimensionen i bilden.

Material för projektet ”Rädd”:
-Djup kartonglåda
-Svarta A3- och A4-papper (för en mörk insida)
-Sax
-Pipränsare
-Ljuskälla (lampa)
-Kamera
Här måste jag tänka på att fotografera från rätt vinkel, få till exponeringen och hitta och placera ljuskällan rätt.


Halvvägs genom arbetet

”Lek”
För detta projekt har jag inte ändrat mycket då alla ändringar förekom mest under tiden då jag gjorde skissen, alltså vid första lektionen. Jag gick från vanlig gunga till däckgunga, för att få med ett träd där man lätt kan illustrera hur resten av bokstäverna leket kurragömma. Färgpennor var det mest optimala valet för att färglägga bilden, då jag valde att rita bokstäverna tredimensionellt för att de skulle se lite mer ”mänskliga” ut, och därmed kräver lite skuggning som underlättas med färgpennor. Med den tekniken jag ritade gjorde färgpennorna så att bilden var lite mer luftig och lättare på ögat, dock skulle t.ex. kritor ge ett lager av barnslighet och intensivare färger om man använder de rätt. 

”Rädd”
Jag har ändrat mycket och lagg till flera idéer till detta projekt med arbetets gång, resultat blev alltså till slut annorlunda än vad ursprungstanken var. Jag har ändrat lite på exponeringen för att få de bästa bilderna, men valde till slut att göra slutresultatet i videoform. Eftersom jag upptäckte att lampan jag använde som ljuskälla hade ett ”blinkläge” såg det ut som att bokstäverna pulserade när jag riktade ljused mot dessa, de pulserade som ett adrenalinpåverkat hjärta, något som perfekt passar i detta sammanhang. Detta gav en större ”illusion” att det är observanten som ordet är rädd för, som redan tillfördes av konceptet med hålet, som ger en upplevelse att man tittar på ett offer, från utsidan, förlamat av rädsla som sitter hopkrympt i motsatt hörna. För att man skulle fatta ännu mer att man själv inte är offret, satte jag kameran i en sådan vinkel så att man såg ner på bokstäverna. Jag lade också till en ”Ken Burns”-effekt (inzoomning), egentligen av misstag från början, så att det ser ut som att personen på andra sidan kameran långsamt närmar sig offret för att eventuellt attackera. Självklart lade jag också till hjärtslag, så att man hör hur skrämd offret, objektet, är, som var min avsikt att göra när jag valde videoformat. 
Jag valde att inte sätta fart på bokstäverna eftersom ”förlamning av rädsla” var en bättre substitut för ”darrande av skräck” vid detta sammanhang, alltså åsynen av något hemskt eller ens  hemska dom.

Några nya problem har ej uppståt, de föregående problemen blev lösta och jag har kompletterat/förbättrat det som jag kunde göra då jag från början hade en fast plan på båda arbeten; jag visste exakt hur det första projektet skulle se ut innan jag började rita och planen för den andra var lika uppenbar som den första och lika felfri. Det ända som uppstod var inte exakt ett problem men något som var en liten irritation för mig var ljuset och hjärtslagen som inte kunde synkroniseras fullt ut, eftersom ljuset inte pulserade i samma slag som ett hjärta (alltså två på varandra följande slag, förmak och kammare). Jag kunde lösa detta genom att försöka simulera dessa distinkta slag genom att sätta på och av lampan i denna takt och sedan öka hastigheten på klippet. Dock skulle kamerans rörelse översättas till ännu mer irriterande ryckningar, så det spelar ingen roll, det duger ändå. 

Klart arbete
Arbetena blev precis så jag tyckte att det skulle bli, alltså ganska bra planering. Undantaget är då att ena projektet blev gjort i videoformat istället för bildformat och att bokstävernas dimension ändrades i det andra projektet. Alltså gick allting enligt plan, men det som kunde förbättras gjorde jag under arbetets gång som ledde till att resultaten inte blev exakt likadant som min vision i början, något som är uppenbart och tyder på att arbetena utvecklades med tiden, till det bättre. Därmed kan jag inte säga att det var mycket jag blev missnöjd med i slutändan. Förutom det som jag nämnde innan, alltså hjärtslagen som inte var fullständigt synkroniserade med det pulserade ljuset, kunde jag lägga till en bakgrund till den första bilden. En blå himmel, grönt gräs och en skinande sol skulle ge bilden mer liv, men är inte precis obligatoriskt då det fundamentala fanns redan med, men det kunde alltså bli bättre. 


Det var inte mycket jag lärde mig ur tekniskt perspektiv, eftersom jag använde tekniker redan bekanta sedan tidigare. Jag lärde mig dock att det finns många sätt att uttrycka en känsla genom bild eller film. Jag fick också utmana min kreativitet, detta gällde speciellt filmen, där jag byggde konstant på arbetet med nya idéer.

"Lek"


"Rädd"
Klicka här för video!

1 kommentar:

  1. Välgjord film med effektiv, suggestiv ljudeffekt. Jag ser fram emot din beskrivning/utvärdering av denna film.

    SvaraRadera